Народно Читалище - Хр. Г. Данов - 1904
Народно Читалище Христо Г. Данов - 1904
chitalishtehrgdanov1904.informator.bg

Народно Читалище - Хр. Г. Данов - 1904

посещения: 5031

За нас

Създадено в някогашната махала Мараша, по примера на основаното през 1869г. Българско читалище – Пловдив то е наречено Родолюбие. В него членуват неколцина настроени за бунт против турската тирания младежи, най-известният от които е чизмаря Кочо Честименски. След Априлското въстание /1876/ марашкото читалище окончателно преустановява своето съществуване.

Почти 30 години по-късно група печатарски работници, привързани към книгите и знанието, се връщат към тази родолюбива идея и на 26.12.1904г. пак в този пловдивски квартал полагат основите на свое читалище. Инициаторите предлагат негов патрон да стане именитият книжар и издател, бивш кмет на града Христо Г. Данов, който се отзовава с паметното пожелание: Приемам с удоволствие вашата покана, но желая то (читалището) да бъде не от слама, а от дъб – като му подарява 200 тома от личната си библиотека. Сред основателите първи най-активни читалищни дейци са Атанас Чилингиров, Апостол Ставрев, Владимир Ангелов, Ботьо Мирчев, Васил Матеев, Васил Янков, Недко Белчев и др. За председател на първото читалищно ръководство е избран Тодор Х. Иванов, а библиотекар на обществени начала става Лазар Петканчин (баща на известния академик математик Боян Петканчин).

От 1978г. читалището се намира в съвременна триетажна сграда на територията на район Централен, като продължава да търси, въвежда и обогатява актуални и разнообразни форми на своята дейност, превръщайки се в привлекателен културно-информационен център за жителите на Пловдив и най-вече за кварталите Хр. Г. Данов, Освобождение и Кочо Честименски.

Материалната база е с площ 500 кв.м., добре отоплена и предпочитана за сбирки на читалищата от Общински читалищен съюз, в който членуват 25 пловдивски читалища. Читалището разполага с библиотека с 24 146 броя библ. единици и 418 читатели.

Библиотеката е оборудвана с 6 компютъра (с въведен безплатен интернет за читателите). За хората с увредено зрение от Съюза на слепите в България е предоставен единственият в пловдивските библиотеки апарат за увеличаване на текст. В своята мащабност културната политика на библиотеката разкрива всеобхватно, чрез всички възможни съвременни форми богатството на книгите и поддържа импулса за разпространение на културни ценности.

Изявени читалищни дейци в годините: Маргарита Чолакова, Йонна Караиванова, Атанас Мосенгов, Галина Мамарова, Владимир Балчев, Марко Марков, Стефан Кацаров, Атанас Балджиев, Елиана Брайчева, Мария Георгиева, Мария Петрова, Мария Пашова, Петко Генков, Тонка Гемеджиева, Сабина Велева, Светла Кацарова, Стоянка Николова, Василка Спасова, Мария Катилева, Евгения Тагарева, Емил Стоицов и др.

Народно читалище Хр. Г. Данов-1904 е носител на орден Кирил и Методий-първа степен от 1979г. (за 75-годишнината) и номинация На ползу роду на Общ. чит. съюз Пловдив през 2004 г.

Дарители:

Боян Станоев, Десислава Катанова, Издателствата: Хермес, Еднорог, Фют, Народна Библиотека Иван Вазов - гр. Пловдив, Аква Сорс България ЕООД.

Услуги

Библиотека - Библиотеката обслужва жителите на град Пловдив и най-вече тези от кварталите „Хр. Г. Данов”, „Освобождение” и „Кочо Честименски”. В годините се утвърди като културен и информационен център за деца и възрастни. Притежава богат фонд от художествена, детска и справочна литература. Има обособен кът за поезия и сбирка от поетични книги на незрящи автори. Библиотеката е предпочитано място за контакти и често е домакин на литературни прояви.

Изяви в културни прояви по повод чествания на бележити дати и събития.Гостуване в домове за стари хора.Прегледи на любителско творчество.Празници за Бабин ден,3-ти Март,8-ми Март,Празник на руската песен,Международен ден на инвалидите,Празник на запасните офицери и др.

Концертни изяви в Конкурс за детска забавна песен-Пловдив,Конкурс"Слово на младите",организиран от фондация "Огънят на Орфей",Конкурс"Петнадесет лета"-гр.Хисаря,Читалищни културни прояви,Коледен благотворителен концерт и др.

Школи

Народно читалище Хр. Г. Данов - 1904 организира обучение по:

• Музикално-поетична школа:
- Пиано – Преподавател – Евгения Тагарева. В школата по пиано е засъпено и обучение на деца със специални образоваелни потребности /СОП/
- Поетична школа – Преподавател – Евгения Тагарева
• Класическа китара – Преподавател – Иван Тосев
• Електрическа китара – Преподавател – Даниан Марчев
• Модерно пеене – Преподавател - Венера Манчева
• Буккросинг - зона "Вземи и прочети"
• Изобразително изкуство – Преподавател – Мария Катилева
• Вокална група – Пеещи сърца
• Клубни форми :
- Български традиции и обичаи
- Приятели на книгата
- Творческа работилница
- Декупажни техники
- Лятна читалня на открито – м. Юли и м. Август
- Калоферска дантела

Адрес за кореспонденция


Работно време

Понеделник 9:00 - 17:00
Вторник 9:00 - 17:00
Сряда 9:00 - 17:00
Четвъртък 9:00 - 17:00
Петък 9:00 - 17:00
Събота почивен ден
Неделя почивен ден

Опции за паркиране

безплатен паркинг

Опции за плащане

Плащане в брой

С кредитна карта

Банков превод

Наложен платеж